24 February 2021

apartment renovation berlin kreuzberg.

Apartment renovation.

Berlin Kreuzberg, Germany. 90 sqm.

Private client. Budget 50’000 €

Yorckstrasse Attika:

Wo die Ortsteile Kreuzberg und Schöneberg sich treffen, befindet sich in Berlin ein prächtiges Bauwerk aus der Gründerzeit. Die Wohnung “Yorckstraße Attika“ erstreckt sich über den Seitenflügel des herrschaftlichen Altbaus.

Das Ziel des Umbaus ist es, aus der streng vorgegebenen Struktur des Seitenflügels eine großzügige Räumlichkeit zu erschaffen. Die Wohnung ist westlich orientiert und von Licht durchflutet. Eine überdachte, intime Terrasse ist auf einen charmanten, ruhigen Innenhof ausgerichtet, der typisches Kreuzberger Flair besitzt.

Im Zuge des Umbaus wird die vertikale Holzstruktur des Daches wieder freigelegt, alle nicht tragbare Wände werden somit entfernt. Küche und Wohnzimmer, die sich auf zwei unterschiedlichen Ebenen befinden, sind nun mittels einer mit Parkett ausgelegten Freitreppe verbunden. 

Die Treppe erfüllt nicht mehr nur einen funktionalen Zweck, sie ist auch elementar gestaltendes Element des Wohnraums. Garderobe und Küche sind kompakt im Eingangsbereich der Wohnung platziert und geben sowohl Ess- als auch Wohnraum damit Großzügigkeit.

Die Eigenschaften aller ausgewählten Materialen und Oberflächen bleiben eher dezent, während das Bad durch seine auffälligen, minzgrünen Mosaikfliesen hervorsticht. 

Durch das Badfenster blickt man über die Dächer des Innenhof hinweg in die Weit.

12 March 2020

 

woodboard house. apartment renovation

Apartment renovation.

Milano, Italy. 90 sqm

Private client. Budget 80’000 €

Minimising the intervention, to invest in the details.

Eliminating the barriers, to let the light flow.

Reconnect the old pillar structure, to thematise the frame.

Symbiosis of handcrafted and rough materials, antique and contemporary.

 

 

21 August 2019

apartment renovation berlin neukölln.

Apartment renovation.

Berlin Neukölln, Germany. 86 sqm.

Private client. Budget 80’000 €

The three Doors:

In a historical building facing the canal in the heart of Berlin, the apartment’s prewar era organisation of the apartment is broken up to allow for fluid circulation. Leaving the bearing wall untouched, modifications to the non-structural walls set the apartment free, rediscovered as a succession of spaces.  The three doors create openings in the structural wall, imbuing a playfulness that is an essential ingredient to the project.

Light now travels unobstructed through the different spaces, brightening up the grey winter days of this northern city.

Two boxes are placed on each side of the structural wall: on one side the bathroom combined with the kitchen, on the other side a walk-in closet combined with the bed, together containing all necessary services and storage.

Natural light enters the bathroom through a series of glass-block insertions in the wall. Thousands of coloured reflections reach up to the entrance hall when the sun shines through.

The material concept is simplified and abstracted, emphasising important materials that carry the soul of the project: Moroccan tiles match the light green of the wardrobe; the reclaimed GDR-era glass blocks were hand-picked one by one at markets for historical building parts.

 

photography © luca girardini

28 May 2018

planufer. apartment renovation.

Apartment renovation.

Berlin Kreuzberg, Germany. 30 sqm

Privat Client. Budget 30’000 €

A one-room-apartment in Berlin needed a brand-new look. Despite leaving things mostly where they already were, new freshness and modernity should have revamped the old look.

The core of the project is a daring idea to make the wall to the bathroom out of glass, transforming it in a light box.

The kitchen is brought in the middle of the apartment, underlining its importance, as the center of our social life at home.

The entrance space is provided with additional storage space.

The material concept is steel, concrete and plant.

3 May 2018

schöneberg attika. rooftop renovation.

Rooftop renovation with Balcony extension.

Berlin Schöneberg, Germany. 90 sqm

Privat client. Budget 100’000 €

An attic in Schöneberg, Berlin, that was once the recording room of a sound engineer has been transformed in a living space.

All non-structural finishes accumulated over the years were removed to reveal the wooden structure of the penthouse.

In the living room a new full-height window defines the main space, extending it towards a west-facing balcony.

The bathroom and kitchen were placed at opposite ends of the unit to keep the main space free.

The bathroom is covered completely with small monochrome mosaic tiles alternating with vividly coloured cement tiles.

 

photography © luca girardini

 

one room apartment. berlin neukölln

Furniture Design. One room apartment solution.

Berlin, Germany. 4 sqm

How to fit a bed, a walking-closet, a bookshelf and a storeroom in 4 sqm?

Here is our solution to make small places big again!

photography © luca girardini